Het gejuich om de aankomst van de fiets- en voetgangersbrug over de Nete is nog steeds aan het nazinderen, maar dat mag niet verhinderen dat de juiste beleidsdaden moeten gesteld worden vooraleer de brug in gebruik genomen wordt.

De burgemeester was er als de kippen bij om aan te kondigen dat de brug er zal voor zorgen dat "de inwoners van Houtvenne zo veiliger en sneller tot bij het woonzorgcentrum Ter Nethe, het industriepark en het gemeentelijk sportpark geraken". Maar daar is meer voor nodig dan de brug.

Open Vld heeft reeds in haar verkiezingsprogramma's van 2006 en van 2012 duidelijk gemaakt dat er flankerende maatregelen nodig zijn op het gebied van veiligheid.

Met de komst van de brug worden namelijk voor zwakke weggebruikers 2 nieuwe gevaarlijke kruispunten gecreëerd: in Houtvenne aan het kruispunt Provinciebaan-Linieweg-Vennekensstraat en in Hulshout aan het kruispunt Grote Baan-Vaartstraat-Vaartdijkstraat.

Bovendien zal het gebruik van de Vaartstraat door zwakke weggebruikers intenser zijn.

Daarom stelt Open Vld op de gemeenteraad van 15 februari vijf maatregelen voor om het tracé Houtvenne - Liniebrug - Ter Nethe en het tracé Houtvenne-Liniebrug-gemeentelijk sportcentrum echt veilig te maken.

De 5 voorstellen van Open VLD Hulshout zijn:

T1. Beslissing. Veiligheid. Maatregel industriepark ter hoogte van het gemeentelijk sportcentrum.

invoeren van een snelheidsbeperking van 50km/uur ter hoogte van het gemeentelijk sportcentrum in het industriepark.

installatie van een snelheidssensor, gekoppeld aan verkeerslichten binnen de zone 50 ter hoogte van het gemeentelijk sportcentrum. De verkeerslichten geven constant oranje pinklicht en springen op rood bij overdreven snelheid. De verkeerslichten kunnen ook bediend worden door voetgangers en fietsers om de straat over te steken.

T2. Beslissing. Veiligheid. Maatregel Grote Baan ter hoogte van wzc Ter Nethe, Vaartdijkstraat, Vaartstraat.

Het plaatsen van verkeerslichten ter hoogte van het kruispunt Grote Baan - Ter Nethe - Vaartdijkstraat - Vaartstraat. De verkeerslichten geven constant oranje pinklicht. De verkeerslichten kunnen ook bediend worden door voetgangers en fietsers komende van Ter Nethe, gaande naar Ter Nethe, komende uit de Vaartdijkstraat of komende uit de Vaartstraat, om de straat over te steken. De tijd op de Grote Baan tussen 2 rood-periodes is minimaal 1,5 minuut.

T3. Beslissing. Veiligheid. Maatregel Vaartstraat

Het aanleggen van een fietspad in de Vaartstraat en dit over de ganse lengte van de straat.

Het aanleggen van een fietspad in het gedeelte Industriepark dat de verlenging vormt van de Vaartstraat en dit over de ganse lengte van de straat.

T4. Beslissing. Veiligheid. Maatregel Vaartdijkstraat.

Aan de Vaartdijkstraat wordt het statuut van fietsstraat toegekend.

T5. Beslissing. Veiligheid. Maatregel Provinciebaan ter hoogte van kruispunt Linieweg en Vennekensstraat

Bij hoogdringendheid maatregelen nemen en bespreken met Vlaams Gewest om de veiligheid van de zwakke weggebruikers ter hoogte van kruispunt Provinciebaan - Linieweg en Vennekensstraat te garanderen.

perstekst: Open VLD Hulshout